חומר תרופתי לטיפול בסוכרת מסוג 1, שפותח על-ידי פרופ' ירון כהן במכון ויצמן למדע, עמד ביעדים בניסויים קליניים בשלב השלישי.

"אנדרומדה ביוטק" הודיעה כי חומר תרופתי לטיפול בסוכרת מסוג 1, שפותח על-ידי פרופ' ירון כהן במכון ויצמן למדע, עמד ביעדים עיקריים ומשניים בניסויים קליניים בשלב השלישי.

הניסוי היה אקראי, מבוקר, כפול סמיות ורב מרכזי. הניסוי כלל 457 חולים בגילאי 16-45, שאובחנו בסמוך לתחילת הטיפול כחולי סוכרת מסוג 1. הניסוי נערך בכ-40 מרכזים רפואיים באירופה, בישראל ובדרום אפריקה. החולים בניסוי שובצו אקראית לשתי קבוצות: קבוצת הטיפול לה ניתנה התרופה (DiaPep277®) באמצעות זריקה תת עורית אחת לשלושה חודשים, במשך שנתיים, וקבוצת ביקורת שטופלה בפלסבו באופן זהה. בנוסף, כל החולים טופלו באינסולין בהתאם לרמות הגלוקוז בדם.

®DiaPep277 הומצא על-ידי פרופ' ירון כהן וחברי קבוצת המחקר שלו במכון ויצמן למדע. זהו פפטיד (חלבון קצר) ייחודי המורכב מ-24 חומצות אמינו, המהווה מקטע חלקי של החלבון האנושי הקרוי Hsp60, האחראי להתמודדות הגוף עם עומס חום קיצוני. הפפטיד פועל באמצעות ויסות המערכת החיסונית, וכך מונע את הרס תאי הלבלב המפרישים אינסולין, ומשמר את פעילותם הטבעית. לטיפול בחולים בסכרת מסוג 1 באמצעות ®DiaPep277 עשויים להיות מספר יתרונות רפואיים, ובהם האטת קצב התקדמות המחלה, שיפור בבקרת חילוף החומרים, הפחתה של מנת האינסולין אותה נדרש החולה להזריק מדי יום, והפחתה של סיבוכי מחלת הסכרת.

בניסוי נבדק כושר הפרשת אינסולין על ידי הלבלב. מניתוח הנתונים הראשוני עולה כי חולים שטופלו בתרופה למשך שנה לפחות, שמרו על יכולת טובה יותר של הלבלב להפריש אינסולין באופן משמעותי ומובהק בהשוואה לקבוצת הביקורת.

מבחינת פרופיל הבטיחות, לא נמצאו הבדלים משמעותיים במספר תופעות הלוואי בין קבוצת הטיפול לבין קבוצת הביקורת. נתוני יעילות ובטיחות נוספים נאספים ונבחנים, והם יוצגו בדו"ח הסופי של הניסוי שיושלם בעוד מספר חודשים.

"אנדורמדה ביוטק" ממשיכה בניסוי נוסף, במטרה לאמת את התוצאות. גיוס חולים לניסוי זה צפוי להסתיים ברבעון השני של שנת 2012.

צוות הפיתוח של "אנדרומדה ביוטק" מבהיר, כי שלב פיתוח התרופה טרם הסתיים, וכי אין וודאות כי התרופה תגיע לשיווק על בסיס מסחרי.

כתבה זו פורסמה ב"מסע הקסם המדעי" אתר חדשות מכון ויצמן.

למידע נוסף על סוכרת אתם מוזמנים לצפות בסרטונים: האינסולין כמודל לתקשורת בין תאית, סכרת סוג 2
וייצור אינסולין וסוכרת סוג 1 (סוכרת הנעורים)

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

14 תגובות

  • ליאורה א.

    סוכרת סוג 1 -שמירה על תאי בטא

    בני רועי בן 36 חלה בסוכרת 1 לפני כשנה.
    הוא מתעניין מאוד בנושא האוטואימוני והאפשרות לעצור או לשפר את מצב תאי הבטא.
    האם ניתן ליצור קשר ישיר בינו לבניכם?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום ליאורה
    האתר דוידסון אונליין עוסק במתן מידע מדעי בלבד. לצוות הכתבים שלנו אין כל הסמכה רפואית רשמית ועל כן אין לראות בתכנים שלנו כתחליף לייעוץ רפואי ע"י גורם רפואי מוסמך או המלצה לטיפול זה או אחר. בשל כך אנחנו מנועים מלתת ייעוץ או המלצות לטיפול בבנך, עם זאת נשמח לתת מידע מדעי על המחלה.
    כל טוב ורפואה שלמה
    ארז

  • חיים

    סכרת נעורים סוג 1

    היום גילו לבני בן 11 את המחלה אנחנו מאוד מבולבלים לגבי הטיפול עכשיו ובהמשך גם לא מבין את התגובות פה באתר לנסוע לסין? למה עצות יתקבלו בברכה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום חיים
    האתר שלנו עוסק במתן מידע מדעי ואין לראות את הנאמר כאן כהמלצה על טיפול זה או אחר או כתחליף להתייעצות עם גורם רפואי מוסמך.

    אם אתה מעוניין מקבל מידע מדעי על המחלה או על טיפולים מסויימים נשמל לעזור. בכל שאלה אחרת אני ממליץ לך לפנות לגורם רפואי מוסמך.

    רפואה שלמה

    ארז

  • וליד

    סוכרת סוג 1

    אם יש תרופה לסוכרת סוג 1 בתא גזע. בשראיל למה אני הלך לעשות את זה בסין

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום וליד
    הטיפול המוצג בכתבה עדין בשלבי אישור, על כן אינו זמין לכל דורש.
    רפואה שלמה
    ארז

  • אברהים

    סוכרת סוג 1

    אני מעוניין לציור קשר יש לי בן 3 חולה סוכרת נעורים מה זה התרופה אך מה צרך לעשות נא לצור אותי קשר

    תודה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום אברהים
    ראשית תרשה לי לחזור ולהדגיש שאין להתייחס למידע באתר כאל ייעוץ רפואי או המלצה על טיפול זה או אחר. טיפול זה הוא עדיין נסיוני, ומוטב שתתיעץ עם גורם רפואי מוסמך בנוגע למידת התאמתו לבנך.
    רפואה שלמה
    ארז

  • שושנה

    מחלות אוטו-אימוניות

    האם ההתפתחות הזו מבשרת גם על פריצות דרך במחלות אוטואימונית אחרות? האם המנגנונים דומים? (במקרה שלי - תת פעילות בלוטת התריס ואנמיה ממאירה).

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום שושנה
    התפתחות זו עשוי להעיד גם על התקדמות במחקר של מחלות אוטואימוניות אחרות. מדעני מכון ויצמן בהחלט בודקים את האפשרות הזאת, אם כי ימים יגידו אם מדובר בבשורה של ממש.

  • שמואל

    טיפול בסוכרת עם אומגה 3

    חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 נחקרות בהקשר של סוכרת סוג 2. מחקר בנושא תנגודת אינסולין בוצע ב-2009:
    Fedor,D and Kelley,DS / Curr.Opin.Clin.Nutr.Metab.Care 12:138.

  • נדב 1

    מעוניין ליצור קשר עם פרופ' ירון כהן בהקשר הנ"ל

    שלום רב

    מעוניין ליצור קשר עם פרופ' ירון כהן בהקדם.
    גילו אצלי סוכרת מסוג 1 (LADA),
    יתכן שתרופה זו יכולה לעזור

  • חיים

    סכרת

    אם תוכל לתת לי טיפים בנושא אודה לך היום גילו לבני

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    שלח לי מייל

    הי נדב
    שלח לי מייל דרך הלשונית "צור קשר" למעלה ואקשר בינכם.
    ארז