החודש הוכרז כחודש המודעות לסרטן השד – הסרטן השני הכי נפוץ בקרב נשים. לרגל כך בחרנו להקדיש את נושא החודש למחלת הסרטן.

לסרטן פנים רבות ומופעים רבים ברקמות השונות בגוף, עם קצבי התפתחות והתפשטות שונים ושכיחות משתנה באוכלוסייה. המחלה נובעת משיבוש גנטי בתא בגוף, שגורם לו להתחלק ללא הרף וליצור גידול, שמגייס את משאבי הגוף להמשך גדילתו והתפתחותו. המחלה הופכת מסוכנת כשהגידול מתחיל לשלוח גרורות לכל רחבי הגוף. יש כיום טיפולים רבים ברמות הצלחה שונות לצורות השונות של הסרטן, אך המרחק עד למציאת תרופה אמיתית למחלה עדיין רב, בגלל צורותיה הרבות וקצב ההשתנות שלה.

באשכול הכתבות שלפנינו תמצאו כתבות וסרטונים על הסוגים השונים של הסרטן, על טיפולים אפשריים להם, שיטות שונות לאבחון ועוד.

קריאה נעימה!

הסרטונים והכתבות נועדו לתת אינפורמציה מדעית למטרות חינוכיות בלבד ואין לראות בהם המלצה לטיפול או לשיטה כלשהם. המידע שבאתר אינו תחליף לייעוץ רפואי ואין להשתמש בו כשיקול להעדפת טיפול זה או אחר.


תהליך סרטני | תרשים: ויקיפדיה



סרטונים וכתבות ממדור מאגר מדע

מיטוזה – סרטון העוסק בתהליך חלוקת התא. אובדן הבקרה על התהליך הזה גורם ליצירת תאים סרטניים.

איך מונע התא מוטציות לא רצויות? – סרטון העוסק במנגנונים שבאמצעותם מתמודד התא עם נזקים לדנ"א שעלולים להפוך תא רגיל לתא סרטני.

אפופטוזיס – כשהתא מחליט להתאבד – סרטון העוסק במוות תאי מתוכנן, תהליך שאמור לוודא שחלוקת התא לא תצא משליטה.

התקדמות הסרטן – סרטון המתאר את שלבי ההתפתחות של גידול סרטני.

סרטן העור – סרטונים המתארים את סרטן העור ואת הטיפול הבסיסי בו (ביופסיה).

סרטן השד – סדרת סרטונים המתארים את סרטן השד, התפתחותו, הגורמים לו, האבחון שלו והטיפול בוץ

סרטן הריאות – סרטון שמסביר על סרטן הריאות.

סרטן המעי הגס – סרטון שמסביר על סרטן המעי הגס.

סרטן הערמונית – סרטונים שמסבירים על סרטן הערמונית ועל הטיפול בו.

טיפולים בסרטן – סדרת סרטונים המתארת דרכים שונות לטיפול במחלת הסרטן.

כלבים לזיהוי הסרטן – כתבה שמציעה דרך אפשרית לזהות התפתחות של מחלת הסרטן בשלביה הראשונים על פי חוש הריח.

המלחמה בסרטן – האם אנחנו מנצחים או מפסידים? – כתבה שסוקרת מה השתנה ומה התפתח ביידע שלנו על מחלת הסרטן והטיפול בה, ושואלת אם התקדמנו בשנים האחרונות.



שאלות ותשובות ממדור שאל את המומחה

על תכשירי הגנה לקרינה על-סגולה וסרטן – כתבה השופכת אור על טיב התכשירים להגנה מפני קרינה על-סגולה (UV).

על הסכנה במיטות שיזוף – כתבה המתארת את הסכנות בשימוש במיטות שיזוף.

האם מדפסות לייזר יכולות לגרום סרטן? – כתבה שבודקת אם יכול להיות קשר בין מדפסות לייזר להתפתחות של סרטן.

על קרינה על-סגולה וסכנותיה – כתבה שמסבירה על הקרינה העל-סגולה ועל הנזקים שהיא עלולה לגרום.

מדוע הזרקה של החלבון p53 לתאים סרטניים לא גורמת למוות תאי שלהם? – כתבה שמסבירה אם אפשר להשתמש ב-p53 למניעת סרטן.

על סרטן העור ודרגות החומרה השונות שלו – כתבה שמסבירה על סרטן העור.

מה הפוך את הגן p53 מרכזי כל כך בסרטן? – כתבה שמסבירה על החלבון מעכב הגידולים p53.

מהו האקרילמיד שנוצר בעת השחמת מזון ובמה הוא מזיק לבריאות? – כתבה שמסבירה על האקרילמיד ועל סכנותיו.



החודש בחרנו לעסוק במחלת הסרטן, ולשם כך גם העלינו חומרים רבים לאתר. כפי שבוודאי שמתם לב, הסרטן אמנם מופיע בצורות רבות ובאזורים רבים בגוף, ולטיפולים השונים בו יש השפעות שונות על המופעים השונים שלו, אך העיקרון הבסיסי תמיד זהה: מדובר בתא שעובר טרנספורמציה סרטנית עקב נזק שנגרם לדנ"א ופגיעה בבקרת חלוקת התא או בתהליך המוות המתוכנן. בעקבות זאת התא מתחלק עוד ועוד ללא בקרה, מגייס לצרכיו את כלי הדם בסביבה (אנגיוגנזה) ולבסוף שולח גרורות לאזורים אחרים בגוף (מתסטזיס).

למרות היידע הרב, עד כה לא נמצא טיפול יעיל לכל צורות הסרטן, ולמעשה אך לא לרובן. המלחמה בסרטן אינה פשוטה, וגם אם מסירים את הגידול לעולם אין לדעת אם תא אחד הצליח להימלט וליצור גידול חדש (גרורה). על כן חשוב לשמור על הבריאות ולהימנע מהרגלים המעודדים סרטן (עישון, חשיפה לשמש, צריכת מזונות מסוימים וכו'). פרטים רפואיים נוספים ניתן למצוא באתרי בריאות רבים, כגון כמו האתר של האגודה למלחמה בסרטן, וכמובן אצל גורמים רפואיים מוסמכים.

שימו לב! הכתבות באתר נועדו למטרות חינוכיות בלבד ואין לראות בהן תחליף לייעוץ עם גורם רפואי מוסמך או המלצה על טיפול זה או אחר.

שאלה לדיון מדעי: מדוע לדעתכם היעילות של הטיפולים השונים בסרטן אינה זהה לסוגים השונים של המחלה?

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

5 תגובות

  • ארז ליבנה

    אין "מחלת הסרטן"

    בכל פעם שאני שומע על "מחלת הסרטן" או על "המחלה הארורה" אני קצת מתחלחל. זוהי שגיאה להתייחס לכל סוגי הסרטן כאל מחלה אחת. יש כ-300 מחלות שונות הנקראות סרטן ולהן מאפיינים שונים, מידת אלימות שונה ברקמות שונות עם תגובה לתרופות שונות. לקבץ את כל הסרטנים יחדיו דומה לאיחוד כל כאבי הראש, בין אם הם נגרמו מחבטה בדלת של הארון, מכת שמש או גידול במוח..

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום ארז

    מחלת הסרטן אכן הינה אוסף גדול של מחלות בעלות מופעים שונים, אך בחרנו לקבץ אותן יחד תחת קורת גג אחת. ארגוני בריאות בכל העולם בחרו לצרף את אוסף המחלות הללו תחת קורת גג אחת הנקראת "סרטן". היות והחודש חל חודש המודעות לסרטן השד החלטנו להעלות תכנים רבים אודות קבוצת המחלות הזאת, על מנת להדגיש כי מדובר במחלות שונות, אך בכל זאת יש להן מאפיינים דומים רבים. אם תשים לב בכתבות הכלליות יותר אני מדגיש כי מדובר במחלה בעלת מופעים רבים ושונים.

    מחלות הסרטן אמנם שונות במופעיהן, אך יש בינהן קווי דמיון רבים הן באופן התפתחות המחלה והן באופן הטיפול. כמעט כל אחד מסוגי הסרטן פועל באופן כזה שראשית התא יוצא מבקרת חלוקה ו/או מוות תאי מתוכנן, לאחר מכן קבוצת התאים מתחילה לגדול ולגייס את משאבי הגוף (אנגיוגנזה), ולבסוף התא שולח גרורות לאזורים אחרים בגוף (מתאסטזיס), שם נוצרים גידולים חדשים. אמנם ישנם סוגים של סרטן שלהם טיפולים ספציפיים האופיניים רק להם, אך ישנם טיפולים כלליים שמתאימים כמעט לכל סוג למשל כימותראפיה, הקרנות, הסרת גידול, טיפולי אנטי-אנגיוגנזה וכו' כך שזה בכל זאת לא כל כך צורם לאגד את אוסף המחלות הללו תחת קורת גג אחת.

    כל טוב

    ארז

  • יוסי

    שאלה לגבי מחקרים

    אני מחפש כבר מזה זמן מחקרים לגבי אפשרות טיפול בגידולים סרטניים ע"י מתן פקודה למוח להפריש הורמון שיהרוג את התא באופן נקודתי (מעיין לידע את המוח "זהירות סכנה ,תא שיצא משליטה ") ואני לא מוצא שום אינפורמציה בנושא האם תוכלו לעזור ?

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום יוסי

    ברצוני להרחיב מעט את תשובתו של אבי. הפתרון שאתה מתאר הוא בחזקת "הגביע הקדוש" של חקר הסרטן - פתרון אידאלי אך בלתי מושג. המערכת החיסונית שלנו יודעת לזהות תאים סרטניים ולפגוע בהם בין אם על ידי הפעלת מנגנון השמדה עצמית בתא או בהרג אקטיבי שלו, אם הוא "מסרב להתאבד" (ראה סרטון נולדו להרוג – תאי הרג טבעיים). הבעיה היא שתאים סרטניים, בגלל יכולת ההתרבות הגבוהה שלהם וצבירת מוטציות נוספות, מנהלים מעין מירוץ חימוש עם מערכת החיסון. הם מאיצים את קצב ההתרבות שלהם, נפטרים מסמנים שמושכים תאי הרג של מערכת החיסון, שואבים את משאבי הגוף ומפתחים יכולת התנתקות מהגידול ונדידה בגוף מתוך מטרה ליצור גידול חדש במקום אחר (גרורה).

    לצערי לא נראה לי שיש טיפול כללי לתאים סרטניים, וזאת משום שאין מאפיין אחד קבוע שניתן להשתמש בו כסמן לתאים סרטניים. ישנם סוגים מסויימים של סרטן להם הצליחו לפתח טיפול של סימון הגידול באמצעות נוגדנים המושכים את מערכת החיסון לחסל אותם. הבעיה כאן היא שתאי סרטן מסוגלים "לפתח עמידות" כנגד טיפולים כאלו כפי שחיידקים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה (ראה סרטון מנגנוני עמידות לאנטיביוטיקה), ועל כן יעילות הטיפולים מוגבלת. אתה מוזמן לצפות בסרטונים העוסקים בדרכי טיפול השונות בסרטן בנושא חודש אוקטובר 2010 – מחלת הסרטן.

    מקווה שעזרתי

    ארז

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    בשאלה שלך נפלו 3 אי-דיוקים רציניים שחשוב להבהיר:
    - המוח אמנם שולט על הרבה דברים בגוף, אבל (עד כמה שידוע כיום) לא שולט על הרג של תאים אחרים.
    - תאים יכולים לההרג על ידי מערכת החיסון (שהיא אוטונומית, עם מערכת זיהוי סיכונים עצמאית שלא קשורה לפקודות מהמוח בכלל) או 'להתאבד' (לבצע מה שקרוי אפופטוזיס). קרא על כך עוד כאן.
    - הורמונים: זאת שיטה להעברת מסר לקבוצה גדולה מאוד של תאים (למשל לכל הרחם) והיא לא ספציפית. הורמונים יכולים לבקר קצב גדילה של תאים אבל לא להרוג תא ספציפי.

    כך שסביר שלא מצאת מחקרים בנושא השאלה. אבל אולי שאר מנהלי הפורום ימצאו משהו בנושא.
    ידוע לי שיש כיוון המחפש למצוא 'חיסון' לסרטן (על ידי לימוד מערכת החיסון - לזהות תאים שיצאו מכלל שליטה...), למעשה באופן טבעי מערכת החיסון כן יודעת לחסל תאים כאלה.

    אבי