סכרת היא מחלה שפוגעת במאזן הסוכר בדם, ועקב כך גורמת סיבוכים רבים ואף מוות. בארה"ב כשישה אחוזים מהאוכלוסייה לוקים בסוכרת, וכעשירית מהם סובלים מסוכרת סוג 1, שמכונה גם "סוכרת הנעורים". הסרטון שלפנינו מציג את תהליך הייצור של האינסולין – הורמון האחראי על אגירת הסוכר – ומסביר על סוכרת סוג 1.

הסרטון הופק בידי דרו ברי במסגרת פרויקט WEHI-TV.
We would like to thank Drew Berry for his help.

סוכרת סוג 1, שלא כמו סוכרת סוג 2, היא מחלה אוטואימונית שבה הגוף תוקף תאים של עצמו, כפי שקורה גם במחלת קרוהן ובטרשת הנפוצה. למרות הסיבות השונות, סממניה והשלכותיה דומות מאוד לאלה של סוכרת סוג 2. בשני המקרים הגוף מאבד כמעט לגמרי את יכולתו לייצר אינסולין ולכן ריכוזי הגלוקוז בדם עולים לרמות מסוכנות.

הסיבוכים של המחלה כוללים בדרך כלל סתימות בכלי הדם עקב שקיעה של סוכר, בדומה לטרשת העורקים. סוכרת סוג 2 מתפרצת לרוב מתחת לגיל 30 ומכאן נגזר שמה – סוכרת הנעורים. קיימים כמה גורמים אפשריים למחלה, הכוללים בעיות תזונה, לחץ רגשי או נגיפים שהדביקו תאי בטא (המייצרים אינסולין), ובעקבות זאת תגובה חיסונית נגד התאים הנגועים.

11 תגובות

  • bat

    מהן ההשלכות של שימוש בתרופה

    מהן ההשלכות של שימוש בתרופה נגד הפרעות קשב - אטנט לבין יעילות האינסולין?
    מה גורם לפיתוח נוגדנים לאינסולין?

  • bat

    שלום,

    שלום,
    הייתי רוצה לדעת בבקשה על ההשלכות של הפרעת האכילה - בולימיה, על יעילות האינסולין המוחדר לגוף בסוכרת Type1
    ומה ההשפעות הנוספות שיש על הגוף מהעובדה שתאי ה-בטא מתים והלבלב בעצם לא מתפקד.. הרי יש להם עוד תפקידים חוץ מייצור אינסולין לא?

  • שני גולדשטיין

    תיקון

    שלום, כתבתם ש"סוכרת סוג 2 מתפרצת לרוב מתחת לגיל 30 ומכאן נגזר שמה – סוכרת הנעורים". למיטב ידיעתי סוכרת מסוג 1 היא סוכרת נעורים ולא סוכרת סוג 2 כפי שכתבתם.

  • דבורה ש

    2 הערות/ שאלות

    בקטע עצמו מציינים שיש על הכבד קולטנים לאינסולין המשפיעים על החדירות של גלוקוז. למיטב ידיעתי זו טעות. חדירות הגלוקוז לכבד אינה תלוית אינסולין (אם כי לאינסולין השפעות אחרות על מטבוליזם השומנים).
    ובנוסף, נראה שבקטע בעברית שנוסף לסרט נפלה טעות סופרים. סוכרת מסוג 1 היא שהייתה מכונה סוכרת נעורים (ולא סוג 2).
    אשמח אם תבדקו ותתקנו אם אני צודקת.

  • טליה

    אינסולין

    האם נכון שהאינסולין מיוצר היום ע\'\'י חיידקים שהכניסו להם את הגן של האינסולין. ומדוע? תודה.

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום טליה

    כיום האינסולין אכן מיוצר על ידי חיידקים טרנסגנים, כלומר חיידקים שהוכנס להם הגן ההומני לאינסולין באופן מלאכותי. הסיבה לכך היא כלכלית נטו. בעבר הלא רחוק היו מפיקים אינסולין מלבלב של חזירים ובקר. הדבר היה כרוך בעלויות מאוד גבוהות של גידול החזירים/פרות כאשר כמות האינסולין שהופקה לא היתה מאוד גבוהה ודרשה שלבי ניקוי ארוכים ובזבזניים.

    כאשר גילו שניתן להנדס (יחסית בקלות) את הגנום של החיידק ולמעשה "לאלץ" אותו לייצר את האינסולין, הדבר איפשר גידול חיידקים במיכלים אדירים, כשבניגוד לחזירים החיידק מייצר אינסולין בכמויות גדולות יחסית ביחס לשאר החלבונים בתא, את החיידק ניתן לגדל במיכלים גדולים בעלות נמוכה, וגם הפרדת האינסולין משאר החלבונים הינו פשוט וזול בהרבה.

    ישנם מחקרים המצביעים על האפשרות של ייצור אינסולין בצמחים טרנסגניים כמו צמח החריע (Carthamus tinctorius). דבר שיוזיל את העלות עוד יותר.

    מקווה עזרתי

    ארז

  • רותם

    אחרי שממצים את האינסולין

    אחרי שממצים את האינסולין מהחיידקים, איך גורמים לו להישמר בבקבוקים? איזה חומרים שמים ואיפה אפשר לקרוא יותר בפירוט על סינתוז אינסולין?

  • טליה

    תאי גזע

    שלום רב,
    אני מבקשת לדעת ,כיצד תאי גזע יכולים לפתור את בעיית דחיית איבר מושתל? וכיצד הם יכולים לפתור את בעיית המחסור באיברים להשתלה?
    בתודה.

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום טליה

    תרשי לי להקדים ולהסביר מהם תאי גזע. תאי גזע הינם תאים אשר מהם מתפתחות הרקמות השונות. תאים כאלו נפוצים בעיקר ברקמות עובריות, שם כל הרקמות מתפתחות מאותו המקור, ובהנתן אותות מסויימים, הם מתמיינים לרקמות הרלוונטיות. תהליך זה הינו חד כיווני במצב טבעי, כלומר ברגע שהרקמה מתפתחת מתאי הגזע, היא לא תחזור למצב של תאי הגזע (בניגוד לצמחים). קיימת דוגמא של תאי גזע הקיימים אצל בוגרים, ואלו תאי מח העצם - התאים מהם נוצרים כל תאי הדם (ולמעשה כל המערכת החיסונית).

    התקווה הגדלה של תאי הגזע היא שניתן יהיה ליצור מהם איברים להשתלה על פי הזמנה, אך ישנן שתי בעיות מאוד רציניות. האחת היא הבעיתיות של גידול תאים כאלו בתנאי מעבדה, והשנייה הבעיתייות בדחיית שתל על ידי הגוף.

    לצערנו הרב, תאי הגזע עומדים באותם הכללים של מערכת החיסונית, אשר מחוייבת לדחות כל גוף זר. ישנם שני פתרונות אפשריים, האחד הוא הפקת תאי גזע מאותו אדם או על ידי איסוף דם טבורי המכיל כמות זעומה שך תאי גזע (נושא בעייתי לכשלעצמו), או נסיון להפוך את הכיוון ולגרום לתאי רקמה לחזור להיות תאי גזע (לא ידוע לי על נסיון מוצלח בתחום). והאפשרות השנייה, אשר נחקרת במרץ, היא של מניפולציה גנטית המחליפה את הסמנים החיסוניים של תאי הגזע בסמנים של המטופל, ובכך מערימה על המערכת החיסונית. כאמור קשה לגדל את התאים האלו בתרבית מעבדה, קל וחומר שקשה פי כמה לעשות לתאים אלו מניפולציות גנטיות.

    לסיכום תאי גזע יכולים באופן תאורטי ליצור איברים להשתלה, אך לצערנו קשיים טכניים מונעים מאיתנו לממש אופציה זו כיום. בעיית ההשתלה תמשיך להתקיים עד שנמצא דרך לגדל תאי גזע בצורה קלה יחסית במעבדה ולעשות עליהם מניפולציות גנטיות בקלות יחסית.

    מקווה שעזרתי

    ארז

  • איציק

    האם יש קשר נסיבתי בין תפקוד לקוי של הכבד

    לבין היוצרות סכרת סוג 2 ואם כן מהו אופי הקשר?

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום איציק

    ראשית תרשה לי להקדים ולומר, שהאתר אינו עוסק בייעוץ רפואי אלא במתן מידע מדעי, ואין להתייחס לכל מידע באתר כאל עצה או המלצה רפואית.

    שליטה לא טובה של הגוף במאזן הסוכר בדם עלול לגרום למחלת הכבד השומני שאינה נובעת מצריכת אלכוהול (nonalcoholic fatty liver disease), אשר עלולה לגרום להיווצרות צלקות על הכבד. מצבים רפואיים נוספים הקשורים לסכרת כגון השמנה ועודף כולסטרול, עלולים גם הם לגרום מחלת הכבד השומני שאינה נובעת מצריכת אלכוהול. בנוסף לכך תרופות מסויימות כמו תרופות מורידות כולסטרול עלולות לגרום לנזק בכבד, אם כי מדובר במצבים נדירים.

    תשובה זו נלקחה מאתר מרפאת מאיו. לתושבה המקורית לחץ כאן

    מקווה שעזרתי

    ארז