חושי הטעם והריח קשורים זה לזה קשר הדוק. אצל מי שחוש הריח שלהם פגום, גם חוש הטעם לוקה בחסר. הסרטון שלפנינו עוסק בקשר שבין שני החושים. הסרטון הוא באנגלית, כך שהוספתי עבורכם בהמשך העמוד תרגום שלו והסברים.
 

 

אם חוש הריח שלכם אינו מתפקד, כנראה גם היכולת שלכם להרגיש בטעמים תיפגע, משום ששני החושים קשורים זה לזה. נסו להבדיל בין תפוח עץ לתפוח אדמה בעיניים עצומות ואף סתום ותגלו שהטעם שלהם זהה. תאי המכילים קולטנים של טעם וריח נמצאים בפה ובאף. כשתא קולטנים מופעל, הוא שולח אותות עצביים אל אזורי הטעם והריח שבקליפת המוח.

בחוש הטעם, האותות העצביים שנוצרים בתגובה לחומרים כימיים שנמצאים במזון נשלחים לאזור בקליפת המוח האחראי על הטעם. באותו אופן, האותות של חוש הריח נוצרים בתגובה לחומרים כימיים המרחפים באוויר ונשלחים לאזור האחראי על הריח בקליפת המוח. כשחומרים חדשים מגרים את הקולטנים, המוח מעצב זיכרון של הריח כדי שיוכל לשחזר אותו בפעם הבאה שייתקל באותו ריח.

הטעם הוא חוש מוגבל מאוד שיודע להבחין בין חמישה טעמים בלבד: חמוץ, מתוק, מר, מלוח ואוממי (טעם חלבוני). לכל טעם יש תפקיד חשוב בזיהוי סוג המזון שנכנס לפה: מתוק מעיד על אנרגיה (סוכרים פשוטים); חמוץ מצביע על כך שהאוכל עלול להיות מקולקל, שכן חיידקים מפרישים חומצות; מלוח מלמד שיש באוכל מינרלים (מלחים); מר הוא סימן לרעל או סכנה; ואוממי הוא כאמור טעמם של חלבונים. חוש הריח, לעומת זאת, מורכב מאלפי סוגים שונים של קולטנים שמאפשרים לזהות מגוון רחב של חומרים.

אצל בני האדם חוש הריח מנוון מעט יחסית ליונקים אחרים, וזה ניכר היטב בשטח הפנים הקטן יחסית של אזור הקולטנים באף האנושי ובגודל היחסי של אזור הריח בקליפת המוח.

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע


הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

15 תגובות

  • טאומן ישראל

    חושי הטעם והריח אחרי קורונה

    יש לי הרבה מה להחכים וגם ללמוד נא צרו קשר

  • הודיה

    חוש טעם וריח שנעלמו בעקבות הקורונה

    היי! רציתי לשאול מה אפשר לעשות שחוש הטעם נעלם לגמרי-מתי יחזור?? בגלל הקורונה.
    אשמח שתיצרו איתי קשר-0534157488,תודה

  • אנונימי

    היי הייתי שמח לדעת אם ענו לך?

    היי הייתי שמח לדעת אם ענו לך? והאם חזר לך הריח והטעם? ואם כן אחרי כמה ימים? וכיצד טיפלת

  • אילנה

    תתרנות - דרכי טיפול

    שלום,
    לאחרונה השתמשתי במשאף בעקבות התקפי אסטמה. מאז השימוש אבד חוש הריח והטעם כמעט לחלוטין. אני מצליחה לזהות אך ורק טעם מתוק ומר, אך לא מריחה דבר. רופא אף אוזן גרון נתן לי תרסיס מבוסס סטרואידים לשימוש יומי, אך אין הטבה.
    אודה על מידע לגבי דרכי טיפול אפשריות.

  • יעקב צוריאל

    חוש הריח

    שלום רב,
    האם מכון וייצמן מטפל בבעיות חוש ריח של אזרחים מן השורה? רופאת אא"ג שלי הרימה ידיים והציעה לי לפנות אליכם.
    תודה על תשובתכם.
    יעקב צוריאל
    jacob@tsuriel.com
    052-3317886

  • אסתר מולדבסקי

    התיאור שלכם נכון מאוד זה מה

    התיאור שלכם נכון מאוד זה מה שאני מרגישה אך ברצוני לדעת איזה טיפול יש לזה ואו אם עם הזמן זה חוזר כי אני מרגישה שמתחיל לחזור לי איפה והאם יש לזה סיבה שזה קרה ואם יש קשר לסינוסיטיס או להתקף לב אשמח אם תענו לי למייל או לנייד ,0544835900 אשמח לשתף פעולה איתכם אם יש צורך תודה לכם מראש אסתר מו
    לבסקי חיפה

  • אסף פריץ

    סוג תא חישה

    איזה סוג תא חישה יש בחוש הטעם והריח?

  • עירית שילה

    ריח עצמי

    מה יכולה להיות סיבת ריח כבד ובלתי נסבל באף של עצמי.(אחרי כמות אדירה של אנטיביוטיקה.)

  • רפי

    מה גורם לטעם המלוח

    כשאנחנו טועמים טעם מלוח, איזה חלק במלח בלוטות הטעם שלנו קולטות, את יון הנתרן או יון הכלור? או שבכלל את הגביש שלהם?
    ואם נקח תמיסה שמכילה רק אחד מהיונים האלו, האם עדיין נרגיש טעם מלוח?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    הרגשת המליחות

    היי רפי
    הבעיה עם יונים – שהם באים תמיד בזוגות (תמיד חיובי עם שלילי), ככה שאי אפשר לתת יון בנפרד והרגיש מה הטעם שלו.
    ובכל זאת, מסדרה של השוואות אפשר להסיק כי הטעם המלוח מקורו ביון הנתרן, ואילו ליון הכלור פשוט יש טעם אינרטי (אין טעם).
    אגב, ליונים אחרים שדומים לנתרן, גם יש טעם מלוח. למשל ליונים מקבוצת המתכות האלקליות (הקבוצה של הנתרן) גם יש טעם מלוח, אם-כי פחות משל נתרן.
    לאשלגן כלורי KCl ולליתיום כלורי גם יש טעם מלוח. (כאשר אם במבחני טעימה מדרגים מליחות של מלח בישול כ- 1 (מנורמל לכמות) אז של אשלגן כלורי היא 0.6). ככל שהיון יותר שונה בגודל מנתרן (רובידיום, ציזיום) – הטעם פחות מלוח.
    הוכחה לכך שיון הכלור כנראה חסר טעם היא, שבתרכובות אחרות בהן הוא נמצא, הטעם נקבע לפי הקטיון שהוא נמצא יחד איתו בתרכובת, ולא לפיו:
    NaCl - מלח בישול, נתרן כלורי – מלוח.
    HCl – חומצה מימן כלורית – חמוצה.
    אבל גם ל'טעם' – של 'חוסר טעם' יש חשיבות, אם תטעם למשל אבקת סודה לשתיה (נתרן בי-קרבונט NaHCO3) – היא מלוחה, אבל לא כמו מלח בישול, כי יון הבי-קרבונט מוסיף טעם לוואי.
    לסיכום – מה שגורם להרגשת טעם מלוח זה יון הנתרן, אבל גם יון הכלור מסייע בזה שהוא לא מוסיף טעמי לוואי, כך שנשאר טעם מלוח טהור.

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • לילי קטש

    חוש הריח

    שלום, סבלתי הרבה שנים מאלרגיה וכתוצאה אבדתי את חוש הריח משך 10 שנים עד שרופא אלרגולוג הצליח להביא אותו בחזרה. הוא אמר לי שכל החיים שלי אני צריכה להשתמש ב-nasonex. מאחר והפסקתי משך שנתיים הלך חוש הריח. אומיאופאתית הצליחה להביא לי אותו בחזרה, אבל חוש הטעם עדיין לא חזר. אני יכולה לטעום מתוק, מר, חמוץ ומלוח אבל אינני יכולה לזהות את האוכל אם אני לא רואה אותו. לפעמים חוש הטעם בא לשנייה והולך. פעם היה מחקר במכון בנושא זה, האם יש לכם גם היום? אודה לך אם תוכלי לייעץ לי מה לעשות.

  • רות

    האם חוש הטעם חזר אלייך ,

    האם חוש הטעם חזר אלייך , עכשיו קראתי את מה שכתבת .. אם כן בבקשה תתקשרי אליי 0545831083 אודה לך מקרב לך
    זה מה שאת כתבת לילי
    לילי קטש
    ב', 03/31/2014 - 17:06
    חוש הריח
    שלום, סבלתי הרבה שנים מאלרגיה וכתוצאה אבדתי את חוש הריח משך 10 שנים עד שרופא אלרגולוג הצליח להביא אותו בחזרה. הוא אמר לי שכל החיים שלי אני צריכה להשתמש ב-nasonex. מאחר והפסקתי משך שנתיים הלך חוש הריח. אומיאופאתית הצליחה להביא לי אותו בחזרה, אבל חוש הטעם עדיין לא חזר. אני יכולה לטעום מתוק, מר, חמוץ ומלוח אבל אינני יכולה לזהות את האוכל אם אני לא רואה אותו. לפעמים חוש הטעם בא לשנייה והולך. פעם היה מחקר במכון בנושא זה, האם יש לכם גם היום? אודה לך אם תוכלי לייעץ לי מה לעשות.

  • ד"ר נעמי שלומית פורן

    בד"כ חוש הריח הוא מה שמאפשר

    בד"כ חוש הריח הוא מה שמאפשר לטעום את חומרי הטעם במזון. כאמור, לחוש הטעם יש רק 5 סוגים עיקריים של קולטנים ולחוש הריח יש עשרות אלפים ואלה מאפשרים את הflavor. את אומרת שחוש הריח חזר לך? מאד מענין אם כך, נראה שמשהו בחיבור בין 2 החושים (טעם וריח) השתבש... אני ממליצה לך לתרגל את חוש הריח, לקנות כמה שמנים אתריים ולהריח אותם כמה פעמים ביום. בהצלחה!

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום לילי

    האתר שלנו אינו עוסק במתן ייעוץ רפואי, ולא ידוע לי על מחקר בנושא במכון ויצמן.
    הדבר היחיד שאני כן יכול להגיד לך הוא שהומיאופטיה הינה ענף ברפואה האלטרנטיבית שהוא לחלוטין ללא ביסוס מדעי, יתרה מכך יש ביסוס מדעי לכך שאין לה אפקט קליני משמעותי. למידע נוסף על כך ראי מאמר שלנו בנושא.

    כל טוב ורפואה שלמה
    ארז

  • לילי קטש

    חוש הטעם והריח

    שלום ארז,
    תודה עבור התשובה שלך. לפני הרבה זמן פרופ דורון לנצ'ט וד"ר רות איסרוף עשו מחקר בנושא זה במעבדה למחקר קליני של חושי הטעם והריח של מכון וייצמן. יש לי מכתב מהם. כנראה שהמחקר הסתיים מזמן.