מבחינה כימית השומנים הינם שרשראות פחמניות ארוכות. השומנים הינן חלק חשוב בתפריט שלנו, המשמשים כמצבורי אנרגיה. עודף השומנים בגוף, עלול לגרום להצטברותם על העורקים (הסתידות עורקים) ולבסוף לסתימתם הגורמת להתקף לב. השומנים גם ממלאים תפקיד מפתח ביצירת הליפידים המרכיבים את הממברנה. הסרטון שלפנינו מתאר מבחינה כימית ממה מורכבים השומנים, והוא גם מסביר מושגים בסיסיים בכימיה.

סרטון זה תורגם בידי צוות אתר דוידסון אונליין
הסרטון הופק בידי cassiopeia project

הסרטון הינו השני מבין שלושה סרטונים המתארים מולקולות החשובות לתזונה. סרטונים נוספים בסדרה: פחמימות, וחלבונים. הסרטון משתמש במושגים המוסברים בפירוט בערכים הטבלה המחזורית והקשר הכימי.

 

מאת: ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

11 תגובות

  • yair

    סרטון זה לא זמין

    רשום שערוץ היוטיוב ששיתף את הסרטון, נמחק, אפשר להעלות מחדש?

  • אנונימי

    הסבר מעולה וקליט תודה רבה!

  • דנאל

    שומן רווי ובלתי רוי

    שלום רציתי בבקשה לדעת מהו ההבדל בין שומן רווי לבלתי רווי(מה זה כל אחד.)?
    ודבר נוסף מדוע כשאר אני מטפטף חומר שומני או מועך אותו על דף זה יוצר כתם שקוף שאינו נעלם?

  • נעם שמיר

    שומן רווי הוא שומן שמצא את כל

    שומן רווי הוא שומן שמצא את כל הקשרים הכימיים שלו עם מימניים (הוא רווי במימניים).
    ושומן לא רווי עוד לא מיצה פוטנציאל זה ויש לו פחות מימניים.

  • אלידע

    לגבי הסרטון "שומן"

    בנקודת הזמן 3:26 בסרטון הנ"ל, היה ראוי להוסיף "גילוי" נוסף: יצרני השומן המוקשה גורמים בתהליך התעשייתי את יצירת האיזומר טראנס, היציב כימית. בתור שכזה, הוא מועד לשקוע על דפנות כלי הדם. . .

  • גבי

    האם שומן טוב לבריאות

    אומרים ששומן דווקא טוב לבריאות. לאחרונה שמעתי הרצאות של ד"ר מארק היימן וד"ר סטיבן גנדרי על תזונה נכונה ואפילו נאמר לשלב שמן זית בכל דבר לרמה של 1 ליטר בשבוע!. עוזר לשיפור הזכרון וחשוב לגוף. האמנם??

  • עדי כספי

    תגובה בין חומצות השומן

    אהלן,
    הסרטון מקסים, תודה :)
    בכתבה אחרת ציינתם כי במצב טראנס חומצות שומן (בדגש על רוויות), יכולות ליצור קשרים נוספים בינן לבין עצמן ובכך להפוך את השומן לקשה עוד יותר לפירוק.
    אם תוכלו להוסיפף את זה לסרטון, זה יהיה מצויין ויעשה את הדברים יותר ברורים.
    כמו כן, אפשר להוסיף עוד חלק על איך הגוף אמור לנסות ולפרק את זה.

  • אהד

    מה ההבדל בין פחמימות לשומנים?

    פירוט השאלה -
    יחידות הבסיס של שתי המולקולות הנל הן פחמן מימן וחמצן,
    מה במבנה של המולקולות מבדיל אותן אחד מהשניה ומקנה להן תכונות שונות?
    תודה מראש.

  • עדי כספי

    עד כמה שאני יודעת,

    עד כמה שאני יודעת,
    כמות הקשרים הכפולים שיש להן ואורך השרשרת עצמה (כלומר, כמה פחמנים יש).

  • יורם גרשמן

    מה זה "מולקולת שומן"?

    אמנם אני נקדן אבל מה זה "מולקולת שומן" ("Fat molecule")? אין כזה מושג (ביו)כימי! זו מולקולת טרי(גליצרו)ליפיד. חבל להכניס אי דיוקים...
    זיכרו, גם סטרולים ופוספו(גליצרו)ליפידים מוגדרים כשומן. למעשה זו הבעיה, ההגדרה ה(ביו)כימית של שומן איננה נקיה.
    יורם

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום יורם
    הסרטון הזה מסביר על אוסף גדול של מולקולות שיש להן מכנה מבני משותף והוא אוגד אותן בשם הכללי "שומן". ברור שיש סוגים שונים של מולוקולות שומן עם מאפיינים שונים, אבל נכנס להגדרות המדוייקות של כל דבר נקבל מאמר ארוך ופרטני ונפספס את המטרה של הנגשת המדע לקהל הרחב. אנחנו בחרנו בחירה מודעת לעשות את ההכללה הזאת ולחטוא במעט לדיוק המדעי על מנת להעביר את המסר של "מה זה שומן"
    כל טוב
    ארז