לאחר שבחלק הראשון של ההרצאה הוסבר המקור לקיומם של אטומים כבדים יותר ממימן והליום, החלק השני של ההרצאה דן בשאלת קיומם של מולקולות (מספר אטומים המחוברים ביניהם בקשר כימי) בחלל. האם ישנן מולקולות בחלל? כיצד ניתן לזהות אותן? באיזה אופן הן מתפרקות וכיצד הן משפיעות על תהליך היצירה של כוכבים? כדי לחקור שאלות אלו על פני כדור הארץ בתנאי מעבדה, חייבים המדענים לשחזר את התנאים הקיימים בחלל ובפרט את הטמפרטורה הנמוכה שבה מצויות המולקולות בחלל (10-100 מעלות קלווין שהם בין (-263.15 (ל- (-173.15 ) מעלות צלזיוס). בהרצאה מפורטים האמצעים בהם ניתן כיום לקרר מולקולות בודדות לטמפרטורות נמוכות. כמו-כן מוסבר מהי המשמעות של טמפרטורה של מולקולה יחידה ומהו הקשר בין הסימטריה של המולקולה לזמן הקירור שלה.
לסיום, מוצגות מספר מולקולות אורגניות (מבוססות פחמן) גדולות שזוהו בחלל בשנים האחרונות ובהן גם חומצת אמינו (יחידת מבנה בסיסית של חלבון), שגילוייה המוטל בספק נעשה בשנת 2003. קיומן של מולקולות אורגניות בחלל מעורר שאלות מסעירות דמיון באשר למקור החיים על-פני כדו"א ולקיום אפשרי של חיים מחוצה לו.

המרצה
פרופ' דניאל זייפמן, מהמחלקה לפיזיקה של חלקיקים במכון ויצמן למדע. פרופ' זייפמן מכהן כנשיא המכון. לאתר הבית של פרופ' דניאל זייפמן: http://www.weizmann.ac.il/particle/molecule/

להרצאה, לחצו כאן

תודה לפרופ' דניאל זייפמן על הסכמתו להעלות את ההרצאה לאתר.
תודה למרכז הארצי של מורי הפיזיקה על הנכונות להעלות את ההרצאה לאתר.
תודה לשולמית (שולי) קפון, דוקטורנטית במחלקה להוראת המדעים במכון ויצמן למדע, ומרכזת השתלמות המורים שבמסגרתה ניתנה ההרצאה על עזרתה הרבה.

ההרצאה צולמה באוגוסט 2006 כאחת ממספר הרצאות העשרה שניתנו למורים לפיזיקה, כחלק מהשתלמות המורים המתוקשבת "קרינה וחומר - העמקה והעשרה", שניתנה במסגרת המרכז הארצי של מורי הפיזיקה בשנת הלימודים תשס"ז.
תרגום המצגת של המרצה לעברית, צילום ההרצאה והכנתה לשידור באינטרנט נעשו ע"י שולמית קפון מהמחלקה להוראת המדעים במכון ויצמן.

 

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

0 תגובות