מקלות תאורה כימיים (stick light) או בשמם העברי "מקלור" קיימים בצורה מסחרית מסוף שנות ה70.
הם עושים שימוש בתגובה כימית בין שני חומרים; רוב המקלורים המסחריים מכילים תמיסת מימן פראוקסידי (מילה מפוצצת המתארת מי חמצן ), פניל אוקסלט אסטר ותמיסת צבע פלורסנטי.
2 החומרים הראשונים מבודדים זה מזה ונדרשת פעולת ערבוב כדי ליצור את התגובה; לרוב מדובר בשבירת קפסולה פנימית המכילה את מי החמצן וניעור המקלור כדי לעודד את הראקציה.


התמונות נלקחו מויקיפדיה

מי החמצן מגיבים בתגובת חמצון עם תמיסת הפניל; הפניל המחומצן אינו יציב ועובר פירוק במספר שלבים לפנול ופחמן דו חמצני. תהליכי הפירוק משחררים אנרגיה הנקלטת באלקטרונים של תמיסת הצבע הפלורסנטית. האלקטרונים בעלי עודף האנרגיה יעלו לרמת אנרגיה גבוה יותר (בפועל הם יתרחקו מגרעין האטום). כאשר האלקטרון מאבד את האנרגיה הנוספת הוא יורד לרמת אנרגיה נמוכה יותר תוך כדי פליטת פוטון המהווה את האור שאנו רואים. הצבע הנפלט מהמקלור תלוי באורך הגל של הפוטון הנפלט והוא הגורם למעשה לצבע הזורח של התמיסה הפלורסנטית.

התגובה כמובן תלוית טמפרטורה. אם נחמם את הסטיקלייט הרי שיזהר באור חזק אך משך הזמן יתקצר. קירור לעומת זאת יגרום לאור חלש לזמן רב; הכנסה של המקלור למקפיא לא תפסיק את התגובה אך תאט אותה מאוד.

מאת: ד"ר מאיר ברק
מחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

10 תגובות

  • מלאכי

    פג תוקף סטייקלייט

    תודה על הכתבה :) יש פג תוקף לסטייקלייט לא משומש, אם הוא נשאר חדש באריזה ולא הפעלתי אותו,הוא יהיה תקין גם לאחר כמה שנים?

  • לי

    מרקר

    שלום,
    אשמח לדעת האם מרקרים זוהרים באופן דומה או שהמנגנון הוא אחר.
    כיצד המרקר זוהר משך זמן ארוך אם גם במרקר האלקטרונים עוברים מהרמה הגבוה לנמוכה?
    תודה

  • סיון

    שאלה כימית-מעשית

    כאשר מקל מתפוצץ, מה צריך לעשות כאשר החומר נוגע:
    בעיניים?
    בידיים?
    וגם, בבגדים?

  • חי

    למה?

    למה טמפרטורה גבוהה גורמת לסטיקלייט לכבות מהר יותר???

  • חן

    אורכי גל

    האם אור הסטיקליט הנפלט הוא בעל ספקטרום רחב של אורכי גל או בעל אורך גל ספציפי

  • סטודנט, טכניון

    ניסוח מעט בעייתי במשפט מסוים, לדעתי

    "תהליכי הפירוק משחררים אנרגיה הנקלטת באלקטרונים של תמיסת הצבע הפלורסנטית."

    אני לא בטוח שנכון להגיד שהאנרגיה נקלטת באלקטרונים. האנרגיה נקלטת במולקולות (בתור אנרגיה טרנסלטורית/ויברציונית-רוטציונית, אם היא משתחררת כחום), ובאמצעות הדינמיקה הפנימית בין דרגות החופש, היא מעוררת את המולקולה לרמה אלקטרונית גבוהה יותר.

    אני לא בטוח שהאנרגיה במקרה הזה נקלטת באלקטרון עצמו. האלקטרון הוא חלקיק אלמנטרי, לכן ניתוח האינטראקציה שלו עצמו עם אור/חום מורכבת בהרבה.

    אשמח להבהרה בכל מקרה.

  • פרופסור בטכניון

    תגובה

    עירור אלקטרון הוא הגדלת האנרגיה שיש לאלקטרון מעל לרמה הבסיסית שלו, כלומר לאחד מרמות העירור הקבועות שלו.

    "אורך החיים" של אלקטרון במצב מעורר הוא בדרך כלל קצר, כאשר עם חזרתו למצב הבסיסי משתחררת אנרגיה: בצורה של פוטון אור במקרה של אטום סתמי (נייטרלי ללא מטען), או על ידי עירור ואף שחרור אלקטרונים נוספים מרמות עירור אחרות באוטו אטום במקרה של יונים.

  • סטודנט לא בטכניון

    יש לי שאלה אליך פרופסור

    מה קובע את זמן ההישארות של האלקטרון ברמה גבוהה יותר מרמתו הבסיסית. הוא נופל כי זה "משתלם" לו אנרגטית, אז למה האלקטרון מתמהמה לפעמים ובמה תלוי זמן ההתמהמהות

  • ירדן כהן

    האם זה מסוכן?

    רציתי לדעת, האם זה מסוכן אם נשפך עליך מהחומר הזה? למה זה יכול לגרום?

  • מאיר ברק

    תגובה

    אם מדובר במקלור תקני שקיבל תו תקן הוא לא אמור להיות מסוכן למגע אך אם יש גירוי או כל חשש לתגובה מומלץ כמובן לגשת לרופא (המדור שאל את המומחה הוא לא מדור רפואי ולכן איננו יכולים ליעץ בנושאים הקשורים לבריאות).