נוסח השאלה המלא:  "לאחרונה הותקן בביתי מכשיר להרחקת בעלי חיים ע"י גלי אולטרסאונד. באילו תדרים משתמשים במכשירים מסוג זה ואילו השפעות יכולות להיות לכך על בני אדם - ילדים ומבוגרים כאחד?" 

האולטסראונד משמש מאוד את התעשיה הרפואית במיוחד ב50 השנים האחרונות.השימוש שלו כלול באפליקציות כגון בדיקות הריון,רקמות רכות ותרפיה מבוססת גלי-אולטרסאונד.כמו כן משתמשים בתדרים אלו בתעשיה הכימית. הוא גם מצא את דרכו למוצרים שמיועדים לשימוש יותר פרטי כגון מכשירים שיכולים לזהות מרחקים,תנועה ומרחיקי מזיקים אלקטרוניים.

הרחקת מזיקים אלקטרונית היא השם הכולל של שימוש במכשירים אלקטרונים בכדי להרחיק מזיקים, בדר"כ מכרסמים או חרקים.אינספור מכשירי הרחקת מזיקים נמכרים בכל רחבי העולם, החל מבחנויות למכירת ציוד לבית ולגינה וכלה בחניות אלקטרוניקה וברחבי האינטרנט.למרות שמכשירים אלו נמצאים בשימוש כבר כ20 שנה, רק לאחרונה התרחבה התופעה של השימוש שלהם באופן פרטי, במיוחד בגלל העדויות לשימוש פשוט ולא מזיק סביבתית.

יש מגוון דעות לגבי האמינות בשימוש במכשירים אלו.יש שטוענים שהמכשירים משרתים את מטרתם  ויש הטוענים שהמכרסמים/חרקים מתרגלים עם הזמן לרעש/תדירות גל שהם יוצרים והשימוש בהם הוא לא אמין ואף עלול להיות מסוכן לבני אדם .המכשירים הללו לא עוברים בדר"כ פיקוח ע"י משרד הבריאות, כמו שקורה בדר"כ עם חומרים כימיים/ביולוגיים להרחקת והדברת מזיקים סביבתיים.

                  
                         This file is licensed under the creative commons attribution                            share alike 1.0 genetic license. 

 

סוגי המכשירים

למעשה יש שני סוגים עיקריים של מכשירים להרחקת מזיקים. אחד מבוסס על גלי אולטרנסאונד והשני מבוסס על גלים אלקטרומגנטיים.

מכשירים מבוססי אולטרסאונדמבוססים על שידור גלי קול באורכי גל קצרים ותדרים גבוהים של מעל 20 קילו-הרץ (20,000 הרץ)  שהאוזן האנושית לא מסוגלת לשמוע בגלל המבנה של האוזן הפנימית שלנו.מכשירים אלו יודעים לשדר גלי קול בתדרים משתנים. מ15-19 קילהורץ (בטווח האינפרא-סוני)  או בטווח תדרי האולטרסאונד שהוא מעל 20 קילו-הרץ. בע"ח כגון כלבים,עטלפים ומכרסמים יכולים לשמוע היטב גלים בטווח תדרים זה(20 קילוהרץ ומעלה)  -דבר שגורם להרחקתם מהאזור שבו הם מושמעים. גם חרקים מסויימים כגון חגבים וחרק הארבה יכולים לשמוע תדרים מ50,000 הרץ עד ל100,000 הרץ .החרקים עושים זאת באמצעות "שערות מיוחדות" שמצויות על המחושים  שלהם  או על איברים אחרים בחרק שנקראות "סנסילות".

הסוג השני הם מכשירים שמבוססים על גלים אלקטרומגנטיים .טוענים שמכשירים אלו מסוגלים לשנות את השדה האלקטרומגנטי שיוצרים חוטי חשמל בקירות הבתים ולעשות לו ויברציה.

התפזרות גלי הקול במרחב

לפי מחקר שנערך ב1984 באוניברסיטת נברסקה בארה"ב , ניכר היה שגלי קול בטווח תדרים גבוה שבין 120-150 דציבל יכולים לגרום להתקפים ואף למוות בחיות מעבדה.כמו כן רעשים בעוצמה זו מסבים נזקים גם לבני אדם ולא יכולים לשמש במכשירים להרחקת מזיקים.במכשירים עצמם מתשמשים בתדרים גבוהים בהרבה מהתדרים שבני אדם יכולים לשמוע. כמו כן, מתוקף היותם גלי קול הם דועכים ככל שהם מתרחקים ממקור השידור.לצורך הדוגמה גל שנמצא במרחק של כ50 סמ דועך פי 2 בהשוואה לגל שנמצא כ25 ס"מ ממקור השידור.במרחק של של 100 ס"מ העוצמה דועכת פי 4.חדירות הגלים דרך רקמה מאוד תלויה במהירות הגל והעוצמה שלו.כאשר הגלים כן מגיעים לרקמה הם גורמים להתחממות שלה.ההתחממות שנובעת משימוש של המכשירים שצוינו לצרכים רפואיים היא בדר"כ בטווח הפזיולוגי הנורמלי.טמפרטורה גבוהה יכולה להיגרם כתוצאה משימוש בתרפיה מבוססת גלי אולטרסאונד.הגלים יכולים לגרום להיווצרות של בועות בתוך הנוזל ולויברציות כתוצאה מהשדה שנוצר.בתנאים מסויימים הבועה יכולה להתפוצץ וליצור טמפרטורות גבוהות מאוד וממודקות מאוד.אומנם הסבירות שתהליך זה יקרה במכשור שמשתמשים בו כיום היא מאוד קטנה .

ההשפעה על חרקים ובעלי חיים

תאוריות בדבר אופן הפעולה של גלים אלו טוענות שהם גורמים לפחד,בלבול ואף כאב פיזי למזיקים. באופן כללי מכשירים אלו מראים יעילות הרבה יותר טובה כשמדובר במחקרים על חיות מעבדה מאשר על חיות בר, ואף מראים שבהרבה מהפעמים חיות המעבדה מסתגלות עם הזמן לתדרים.

מחקר נרחב שהתבצע באוניבסרסיטת קנזס קבע שמכישרים מבוססי תדר-אולטרסאונד הם בעלי יכולת הרחקה של מזיקים מסויים ואף משנים את הרגלי ההזדווגות שלהם. אך עם זאת התוצאות גם הראו שגלים אלו יכולים אף לא להשפיע כלל על זני חרקים אחרים. המכשירים הללו הראו יעלות רבה בניסויים על צרצרים בעוד שכמעט השפעה אפסית על תיקנים (ג'וקים),נמלים או עכבשים.בעקבות כך הם הסיקו שצריך להמשיך ולבחון את המכשירים הללו.

מחקר אחר על מכרסמים שנעשה ע"י חוקר בשם ויקטור פסט ,הראה דווקא תוצאות חיוביות בעודו ניסה 2 מכשירים מבוססי אולטרסאונד שנרשמו אף כמכשירים מועלים ע"י ארגון הEPAהקנדי (PMRA).התוצאות גורסות שהמכשירים הצליחו להרחיק מכרסמים ב13 מתוך 17 אזורים-כלומר כ81% אחוזי הצלחה ולקח כ6 ימים עד שפעילות המזיקה של המכרסמים הפסיקה לחלוטין.

אפשר לסכם ולהגיד שהתוצאות של יעלות השימוש במכשירים הללו אינה חדש משמעית, ויש אף מחקרים שמראים שההשפעה היא מאוד קצרת טווח ואורכת בין שעות לימים,ולאחריה  יש חזרה כמעט מוחלטת של המזיקים שמתרגלים לאורכי הגל הגבוהים.ההשפעה של המכשירים תלויה בתדירויות שהם משדרים ובעוצמתן.בשל כך גם חיות מחמד עלולות להפגע מהמכשירים ויש לשקול בזהירות את השימוש בהם באם יש חיות מחמד בבית כגון כלבים שמסוגלים לשמוע בטווח תדרים של עד 45 קילוהרץ וחתולים שמסוגלים לשמוע עד לטווח של 64 קילו-הרץ.

בטיחות השימוש

פרופ' טים לינגטון מהמחלקה למחקר קול וויברציות באוניבריסטת סאוטהמפטון בבריטניה פרסם מאמר שמתאר טכנולוגיה מבוססת אולטרסנאונד שפורסם ב07. במאמרו הוא הביע חשש בדבר הגדילה של שוק המוצרים מבוססי טכנולוגית אולטרסאונד. והתייחס בדבריו לאפקט "תוך מרחבי" של של גלי האולטרסאונד.הוא טען שיש אנשים שהתדרים הללו משפיעים ואף משנים את חתך התדרים אותו הם מסוגלים לשמוע (למרות שעדיין הם לא מגיעים לשמיעת התדר של המכשרים).

בנוסף הוא טען שרבים מהמכשירים הללו מפורסמים עם מפרטים ונתונים טכניים שצריך להתייחס אליהם בספקנות מאחר שכרגע עדיין אין הסכמה על ערכים סטנדרטים עבור גלי אולטרסאונד שמשודרים ליחידת שטח מסויימת, ואף יותר מזה, אין גם הבנה מלאה לגבי המגנון שבו הם יכולים לגרום לנזק לבע"ח ואדם.

קבוצת מחקר של קרינה בלתי-מיננת בבריטניה (AGNIR) פרסמו מחקר בשנת 2010 באורך של 180 עמודים בו הסבירו על האפקטים הבריאותיים של חשיפה ממושכת של בני אדם למכשירים מבוססי אולטרסאונד ואינפראסאונד.בדוח זה מפורטים כל הסיכונים הרפואיים האפשריים של חשיפה ארוכת טווח לתדרים בטווח האולטרסאונד ואיפרא-סאונד.כמו גלי הקול הרגילים, גלי קול בטווח האולטרא והאינפרא-סאונד הם גלים מכניים שנעים דרך תזוזה של האוויר, וגורמים לשינויים מקומיים בלחץ ובצפיפות האוויר. האולטרסאונד שמתיחסים אליו הם גלים אקוסטיים בתוךך תדרים מעל 20 קילו-הרץ .במחקר זה הם המליצו על הגבלת החשיפה לקהל הרחב לערכים שבין 20-25 קילוהרץ.

לסיכום: חשוב לבדוק באילו אורכי גל פועלים המכישרים שרכשתם ויש לשקול היטב את השימוש בהם אם מצויים בביתכם חיות מחמד.
 
 
מרינה ליסנקו
דוקטורנטית, המחלקה לבקרה ביולוגית 
מכון ויצמן למדע

*חשוב לציין שאנו  לא אתר בריאותי אלא מדעי, ובנושאי בריאות יש להסתמך רק על יעוץ רופא.



הערה לגולשים

אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

6 תגובות

  • Alex

    פיזיקה

    שתי הערות ״קטנות״:
    תדרי אינפרהסאונד הם מתחת ל- 20 הרץ, לא קילוהרץ
    דעיכת גלי הקול היא לפי ריבוע המרחק. קול במרחק 100 ס״מ יהיה חלש פי 4 (לא פי 2) מאותו קול במרחק 50 ס״מ

  • אלון

    נמלים

    אני מדביר האם מכשירים כאלו יכולים לדחות את נמלת האש

  • אבי הראל

    תדר או עוצמה?

    המשפט הבא במאמר שלכם הוא בעייתי: "בטווח תדרים גבוה שבין 120-150 דציבל ..."

  • שלומית

    מכשיר אקולוגי לדחיית יתושים של שילב

    שלום רב! תודה על המאמר המעניין.
    לאחרונה רכשתי בחנות למוצרי תינוקות "שילב" מכשיר להרחקת יתושים, הפועל על גלי קול. הייתי רוצה לדעת האם יש סיכון לנשים בהריון מתקדם ולתינוק שיגיע בקרוב. בנוסף, האם יש סכנה לכלב ? האם ייתכן ששומע בתדרים הללו ?
    אשמח מאוד לתשובה!
    המון תודה

  • ליאור

    הגלים האלקטרומגנטיים

    בהחלט מאמר מצוין וחשוב.
    אודה למענה לשאלה של אבישג על השפעת הגלים האלקטרו מגנטיים והאם יש סכנה לפגיעה באדם.
    ההתייחסות חשובה מאחר ויש לי שכנה בהריון.
    תודה מראש

  • אבישג

    מה לגבי הגלים האלקטרומגנטיים?

    מאמר מצויין וחשוב- אני קניתי את המכשיר "רידקס" ועליו נאמר שהוא משנה את השדה האקלטרומגנטי. בסקירה המצויינת שלכם אתם טוענים שיש שני סוגים:"למעשה יש שני סוגים עיקריים של מכשירים להרחקת מזיקים. אחד מבוסס על גלי אולטרנסאונד והשני מבוסס על גלים אלקטרומגנטיים." אבל אתם מפרטים רק על גלי האולטראסאונד.
    האם בבקשה בבקשה תוכלו לכתוב כמה מילים על בטיחות השימוש במכשירים "המשנים את השדה החשמלי לפי החיווט בקירות". הייתי רוצה לדעת יותר על זה ואני לא מצליחה למצוא שום מקור מידע.
    אנא עזרתכם בבקשה,
    תושבת המרכז הסובלת מג'וקים בביתה...